Biografie

Op 1 november 1979, een ogenschijnlijke doordeweekse dag, werd in Leeuwarden een jongen geboren. Een baby uit duizenden. Het woord “wolk” dekte de lading niet. Jan Jaap van der Wal was ter wereld gebracht. Het feest kon beginnen. Via de lagere school, waarin Jan Jaap tijdens de eindmusical in groep 8 voor het eerst en voor het laatst heeft gezongen op een podium, kwam hij op de middelbare school voor het eerst in aanraking met cabaret. Op zijn 14e zag hij Bert Visscher op de televisie en was verkocht. Zo’n televisie wilde hij later ook. En dat is gelukt.

Maar mensen aan het lachen maken in een theater, dat werd een droom. Een eerste stap was om naar Amsterdam te gaan op zijn 17e. Tijdens de introductie voor studenten, Jan Jaap is drie maanden student geweest, zag hij Comedytrain optreden. Hij vroeg een folder en krap twee weken later stond hij zelf op het podium in Toomler auditie te doen voor diezelfde Comedytrain. Het was 1997 en Jan Jaap werd met 17 jaar de jongste Comedytraincomedian. Tevens ging hij in 2001 aan de slag als schrijver bij het programma Dit Was Het Nieuws.

Nadat Jan Jaap in z’n eentje een reis had gemaakt naar Athene (slecht idee), besloot hij om samen met Nico van der Knaap en Sander van Opzeeland de theaters in te gaan. Het eerste optreden in theater ’t Pand in Gorinchem duurde 43 minuten. Terwijl er toch op minstens anderhalf uur werd gerekend.

Na het trio kwam de eerste solovoorstelling Gejongleerd. Daarna volgden Out Now in 2001, Staat in 2003 en BSUR in 2005. In februari 2007 eindigde de tournee van BSUR in Carré. Drie avonden lang een uitverkochte zaal en drie avonden lang begon Jan Jaap op het zelfde moment in de voorstelling te hyperventileren. Zal je net zien.

Eind 2007 vond de eerste Oudejaarsconference plaats door Jan Jaap, getiteld Onderbewust. In een circusopstelling in de schouwburg van Groningen. In 2008 speelde hij samen met gitarist Edoardo Righini (kan ook pizza’s bakken) de voorstelling Zonder Band. In 2009 was daar, eveneens bij de VARA op Nederland 1, de tweede Oudejaarsconference getiteld Lekker Hard Lachen met Oliebollen.

Op televisie was Jan Jaap inmiddels al ruimschoots BN-er geworden. Niet alleen door deelname aan Triviant of Herexamen, maar vooral door al die jaren teamcaptain te zijn in Dit Was Het Nieuws tot 2011.

Ondertussen maakte hij ook nog een documentairereeks over gehandicapte kinderen (lachuh!!) voor het Liliane Fonds in 2005. Hij maakte een serie Room 101 voor de VPRO in 2008 en een serie interviews met vooraanstaande wetenschappers voor Teleac in 2009, De Bovenkamer.

Met Jan Jaap van der Wal in de rol van Nederlandse Jon Stewart, bracht Comedy Central in twaalf afleveringen van The Daily Show. Na het succesvolle New Kids werd The Daily Show de tweede lokale productie van de zender.

Van 2001 tot en met 2009 was Jan Jaap de vaste teamleider van Dit was het nieuws. Hij was ook teamleider bij de proefuitzending op RTL 4 in 2010, sinds de terugkeer van het programma bij AVROTROS in 2017 is Jan Jaap van der Wal de weer één van de vaste teamcaptains.

Panache was een satirisch programma van Jan Jaap rondom de verkiezingen van 2012, een blik op de campagne, de verkiezingen en de formatie.

In 2014 heeft Jan Jaap het ver geschopt in de Nederlandse televisiequiz De Slimste Mens waar hij als deelnemer maar liefst 7 afleveringen zijn tegenspelers wist te verslaan met zijn kennis.

Jan Jaap zat wekelijks bij Café Corsari, dé avondshow van België waarin Freek Braeckman of Tomas De Soete terugblikken op de actualiteit van de dag. Jan Jaap leert België kennen en laat iedere maandag zien wat hij tegen is gekomen.

Elke laatste dinsdag van de maand nam Jan Jaap van der Wal de politieke maand met ons door bij RTL Late Night (2014) en in 2016 was hij vaste sidekick en voice-over bij RTL Late Night Zomer

Sinds 2017 was Jan Jaap met enige regelmaat jurylid bij de Belgische televisiequiz De slimste mens ter wereld op Vier.

Control Alt Delete was een vierdelige reeks over de technologische ontwikkelingen waarmee de jongere generaties van nu in de nabije toekomst geconfronteerd zullen kunnen worden, waar Jan Jaap als oppergod in 2018 te zien was.

In 2016 startte Jan Jaap als sidekick in het satirische actualiteitenprogramma De Ideale Wereld op Canvas waar hij een wekelijkse rubriek had, en vanaf 2018 nam hij het stokje over van presentator Otto-Jan Ham, waar hij elke dinsdag en donderdag op Canvas deze satirische nieuwsrubriek presenteert.

Dit zou u allemaal gezien kunnen hebben en als u het allemaal gezien heeft bent u of een stalker of de moeder van Jan Jaap.

 Wellicht is het goed om in deze bio ook de dingen te noemen die niet gelukt of doorgegaan zijn.

Voor Middernacht Thuis
Een boek. Jan Jaap is tot zes hoofdstukken gekomen, heeft ze ergens voorgelezen en is er toen mee opgehouden.

De Drie Musketiers
Een comedyserie met Carice van Houten en Ramsey Nasr in 1999. Ging niet door omdat de producent en de omroep ons te onbekend vond.

De Vlaamsche Pot, Minoes
Auditie voor gedaan, maar helaas niet geworden. Excuses voor alle acteurs die Jan Jaap tegenspel moesten geven. Hij kon er niets van.

Foetus TV
Een zeer gaaf en megalomaan TV-project. Een uur televisie met allemaal kleine programmaatjes. Maar toen kwam er iemand anders met hetzelfde idee. Dat heet nu BNN.

Haai in SharkTale
De mensen van Disney wilden geen haai met een hazelip. Come on people, kijk naar die beesten.

Postbank-reclame
Raoul Heertje en Jan Jaap van der Wal zijn als eerste benaderd om, de één op een fiets en de ander in een leeuwenpak, reclame te maken voor de Postbank. Er lag een cheque met een bedrag met zes nullen klaar en de storyboards waren al gemaakt. Gelukkig niet gedaan.

Google
Had Jan Jaap al in 1998 bedacht. Maar ja, niets mee gedaan.

Live interview tijdens Uitmarkt 2009 met Joost Karhof
Jan Jaap en Joost zaten in een glazen studiootje op de Dam, het begon te onweren en de stroom viel uit. Ze hebben ongeveer acht minuten in het donker gezeten.