Biografie

Op 1 november 1979, een ogenschijnlijke doordeweekse dag, werd in Leeuwarden een jongen geboren. Een baby uit duizenden. Het woord “wolk” dekte de lading niet. Jan Jaap van der Wal was ter wereld gebracht. Het feest kon beginnen.

Via de lagere school, waarin Jan Jaap tijdens de eindmusical in groep 8 voor het eerst en voor het laatst heeft gezongen op een podium, kwam hij op de middelbare school voor het eerst in aanraking met cabaret. Op zijn 14e zag hij Bert Visscher op de televisie en was verkocht. Zo’n televisie wilde hij later ook. En dat is gelukt.

Maar mensen aan het lachen maken in een theater, dat werd zijn echte droom. Een eerste stap was om naar Amsterdam te gaan op zijn 17e. Tijdens de introductie voor studenten, Jan Jaap is slechts drie maanden student geweest, zag hij Comedytrain optreden. Hij vroeg om een folder en krap twee weken later stond hij zelf al op het podium in Toomler om auditie te doen voor diezelfde Comedytrain. Het was 1997 en Jan Jaap werd met 17 jaar de jongste Comedytrain-comedian.

Nadat Jan Jaap in z’n eentje een reis had gemaakt naar Athene (slecht idee), besloot hij om samen met Nico van der Knaap en Sander van Opzeeland de theaters in te gaan. Het eerste optreden in theater ’t Pand in Gorinchem duurde 43 minuten. Terwijl er toch op minstens anderhalf uur werd gerekend.

Vanaf 1999 stond Jan Jaap in de theaters met zijn eerste solovoorstelling Gejongleerd. Daarna volgden Out Now in 2001, Staat in 2003 en BSUR in 2005. In februari 2007 eindigde de tournee van BSUR in Carré. Drie avonden lang stond Jan Jaap in een uitverkochte zaal, maar drie avonden lang begon hij ook op hetzelfde moment in de voorstelling te hyperventileren. Zal je ook altijd zien.

Eind 2007 maakte Jan Jaap zijn eerste Oudejaarsconference met de titel Onderbewust, in een circusopstelling in de schouwburg van Groningen. In 2008 speelde hij samen met gitarist Edoardo Righini de voorstelling Zonder Band. In 2009 was daar zijn tweede Oudejaarsconference getiteld Lekker Hard Lachen met Oliebollen.

Op televisie breekt Jan Jaap door als teamleider in Dit was het nieuws, waarin hij in eerste instantie van 2001 tot en met 2009 een van de vaste gezichten is. Sinds de terugkeer van het programma bij AVROTROS in 2017 is Jan Jaap opnieuw als teamcaptain in het programma te zien.

In 2011 was hij verder bij Comedy Central twaalf afleveringen lang te zien als presentator van The Daily Show, dat direct ook de tweede oorspronkelijk Nederlandse productie voor deze zender betekende. Hij zette deze presentatiestijl voort in het satirische programma Panache, waarin Jan Jaap zijn visie gaf op de verkiezingen van 2012.

Ondertussen maakte hij een documentairereeks over gehandicapte kinderen voor het Liliane Fonds in 2005. Bij de VPRO was Jan Jaap in 2008 te zien in de serie Room 101. In 2009 interviewde hij een aantal vooraanstaande wetenschappers voor het Teleac-programma De Bovenkamer.

In 2014 hield Jan Jaap het maar liefst zeven afleveringen vol als deelnemer in de populaire Nederlandse televisiequiz De Slimste Mens. Datzelfde jaar nam hij elke laatste dinsdag van de maand de politieke maand door bij RTL Late Night. In 2016 was hij vaste sidekick en voice-over bij de zomereditie van hetzelfde programma. In 2018 speelde Jan Jaap mee in Control Alt Delete, een vierdelige reeks over de technologische ontwikkelingen waarmee de jongere generaties van nu in de nabije toekomst geconfronteerd zullen kunnen worden.

Ondertussen leert het Belgische publiek Jan Jaap kennen via Café Corsari, waarin hij wekelijks zijn bevindingen met presentatoren  Freek Braeckman en Tomas De Soete deelt. Vanaf 2016 was Jan Jaap te zien als sidekick in De Ideale Wereld op Canvas. Tussen 2018 en 2022 nam hij de presentatie van dit satirische actualiteitenprogramma op zich. Sinds 2017 is Jan Jaap met enige regelmaat jurylid bij de Belgische televisiequiz De slimste mens ter wereld op Vier.

In 2023 start Jan Jaap bij de Vlaamse zender Play 4 met zijn eigen latenightshow Jan Jaap op Zondag, waarin hij samen met zijn nieuwsteam – bestaande Pedro Elias, Dena Vahdani en Eva Kamanda – een satirische terugblik geeft op de afgelopen nieuwsweek. In Nederland is hij nog steeds te zien als teamcaptain in Dit Was Het Nieuws bij AVROTROS.

Dit zou u dus allemaal gezien kunnen hebben. Als u het ook allemaal heeft gezien, bent u een stalker. Of de moeder van Jan Jaap.

 Wellicht is het goed om in deze bio ook de dingen te noemen die niet gelukt of doorgegaan zijn.

Voor Middernacht Thuis
Een boek. Jan Jaap is tot zes hoofdstukken gekomen, heeft ze ergens voorgelezen en is er toen mee opgehouden.

De Drie Musketiers
Een comedyserie met Carice van Houten en Ramsey Nasr in 1999. Ging niet door omdat de producent en de omroep ons te onbekend vond.

De Vlaamsche Pot, Minoes
Auditie voor gedaan, maar helaas niet geworden. Excuses voor alle acteurs die Jan Jaap tegenspel moesten geven. Hij kon er niets van.

Foetus TV
Een zeer gaaf en megalomaan TV-project. Een uur televisie met allemaal kleine programmaatjes. Maar toen kwam er iemand anders met hetzelfde idee. Dat heet nu BNN.

Haai in SharkTale
De mensen van Disney wilden geen haai met een hazelip. Come on people, kijk naar die beesten.

Postbank-reclame
Raoul Heertje en Jan Jaap van der Wal zijn als eerste benaderd om, de één op een fiets en de ander in een leeuwenpak, reclame te maken voor de Postbank. Er lag een cheque met een bedrag met zes nullen klaar en de storyboards waren al gemaakt. Gelukkig niet gedaan.

Google
Had Jan Jaap al in 1998 bedacht. Maar ja, niets mee gedaan.

Live interview tijdens Uitmarkt 2009 met Joost Karhof
Jan Jaap en Joost zaten in een glazen studiootje op de Dam, het begon te onweren en de stroom viel uit. Ze hebben ongeveer acht minuten in het donker gezeten.