Algemeen

Jan-Jaap in ‘Voor de Show’!

In Voor de Show kruipt Jan Jaap van der Wal in de huid van een ongeïnteresseerde onhandige talkshowhost. ‘Ik mag in deze comedyserie buiten de lijntjes kleuren’. De comedian annex televisiemaker over het nieuwe programma, satire op de buis en inburgeren in België.

Hij was in 2015 al op de Belgische televisie te zien in Café Corsari, maakt sindsdien diverse programma’s bij onze zuiderburen en hij woont er ook alweer vijf jaar met veel plezier, in Antwerpen. ,,Sommige woordjes zeg ik al op z’n Vlaams, zoals plastieken zak en tànken met een a dus. Volgende week ga ik hier op inburgeringscursus.”

Wat hij dan moet weten? Steden in Vlaanderen? Rivieren? ,,Geen idee”, gniffelt Jan Jaap van der Wal. ,,Ik ga het allemaal zien. Geestig is het natuurlijk wel, omdat ik hier al jaren op televisie ben, een eigen programma heb gehad en straks weer een eigen tour ga doen. Ik zie mezelf straks als vraag nog wel voorbij komen in die inburgeringscursus.”

Met die inburgeringscursus wordt ‘materiaal voor zijn nieuwe show in de schoot geworpen’, jubelt de comedian annex televisiemaker. ,,Kan ik gratis ophalen. Hier in België zijn op 9 juni volgend jaar verkiezingen. Vanaf februari ga ik hier in theaters spelen met een soort verkiezingsconference. Ik mag niet stemmen hier, dus heb ook geen enkele invloed op het politieke landschap. Die positie ga ik gebruiken om een politieke voorstelling te maken.”

Maar eerst is er een nieuw televisieprogramma: Voor de Show, een humoristisch sketchprogramma dat zich achter de schermen van een fictieve culturele talkshow afspeelt. ,,Een comedyserie die je nog het beste kan vergelijken met de Muppet Show”, stelt Van der Wal, ,,maar dan zijn de poppen in ons geval personages -acteurs dus-, die in gesprek gaan met échte mensen, de cultuurmakers, zoals in de eerste aflevering Frans Bauer en Sieneke, Rosa da Silva maar ook het Nationale ballet. Zij staat midden in de actualiteit vanwege een naderend optreden of voorstelling.”

Jan Jaap van der Wal speelt de rol van talkshowhost, een ietwat zelfingenomen en onhandige presentator man. ,,Mijn personages leest zich slecht in, het interesseert hem ook niet echt, maar toch ook weer wel. Het het een ongeïnteresseerde, onhandige versie van mijzelf”, aldus Van der Wal, die net de reeks van Dit Was Het Nieuws afgesloten heeft. ,,Enige tijd is er een pitch uitgeschreven onder omroepen en producenten om cultuur meer onder de aandacht te brengen. Dit is één van de dingen die door AvroTros en de producent CCCP bedacht zijn.”

Voor de Show komt vrij snel na de recent verschenen flop Hotel Hollandia van Paul de Leeuw, óók een humoristisch programma, waarin óók acteurs én ‘echte’ mensen te zien waren. ,,Ik hoorde van dat programma in de zomer toen wij ook een pilot maakten. Ik snap de vergelijking, maar er zijn genoeg verschillen. Zo hebben wij de luxe dat we kunnen monteren. Het is meer een televisieserie. Bij Hotel Hollandia speelden ze voor een livepubliek. Met cabaret en typetjes. Bij ons zijn het karakters. Dus ik speelde ook gewoon Jan Jaap uit Vlaanderen, maar dan een iets andere versie. Ik mag buiten de lijntjes kleuren. Zeg dingen die je eigenlijk niet kan zeggen, maar ga ook gewoon in gesprek met Frans Bauer. Het is de bedoeling om dat in elkaar over te laten lopen. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt allemaal wel mee, hoor. Het is zeer luchtig, hè. Met veel zelfspot. Kijk, mijn goede vriend Peter Pannekoek maakt ook een televisieprogramma over theater. Dat komt vanuit de liefde voor het vak, hier zit iets meer onnozelheid in. Maar het is zeker bedoeld, geschreven en hopelijk ook gespeeld, om een lach op te wekken.”

De lach op televisie, het blijft een uitdaging, stelt Van der Wal die met Dit Was Het Nieuws klinkende kijkcijfers haalt. ,,Het belangrijkste met humor is dat het helder is. Bij Zondag met Lubach, bij Dit Was Het Nieuws, je weet wat je krijgt.”

Over weten wat je krijgt, heeft Van der Wal al een Belgisch paspoort? Hij lacht. ,,Nog niet, ik ben een erkend vreemdeling. Ik heb een vreemdelingenkaart, mijn vrouw en zoontje ook. Wij zijn erkende vreemdelingen. Dat houdt in dat we hier mogen wonen, een verzekering hebben, maar niet kunnen stemmen. Ik heb ook nog een Nederlands kenteken. Maar goed, alles in stapjes, hè. Eerst die inburgeringscursus.”

Voor de Show, vanaf 23 november bij AvroTros om 21.30 uur op NPO 1