Theatertours

Jan Jaap van der Wal is scherp, geraffineerd en actueel

 

RINSKE WELS − 26/04/12, 00:00

Live. Gezien: 21/4 in Haarlem (Stadsschouwburg).

Afgelopen zaterdag werd duidelijk dat de Catshuisbesprekingen definitief waren afgebroken door Geert Wilders, ‘s avonds trad cabaretier Jan Jaap van der Wal op met zijn show ‘Live’. Al aangekondigd als ‘stand up comedy zoals het bedoeld is’, en dat is niets te veel gezegd. Alsof Van der Wal zat te wachten op de val van dit kabinet, zo geraffineerd en sterk verwerkte hij de gebeurtenissen van die middag in zijn voorstelling. Met goede, vileine grappen en tegelijkertijd een pleidooi voor creativiteit, intuïtie en ervaring. De puzzelstukjes vielen op hun plaats, zo leek het. Ontzettend actueel, scherp, goed doordacht en helemaal op de tijdgeest toegesneden.

Jan Jaap van der Wal is een cabaretier met een grote staat van dienst, hij maakte onder meer vijf theaterprogramma’s, twee oudejaarsconferences en was team captain bij ‘Dit was het nieuws’ op tv. Na zijn laatste oudejaars nam hij even afstand van het podium, maar nu is er te veel dat op zijn commentaar wacht.

Hij verbindt moeiteloos een potje knikkeren aan de financiële misère in Griekenland en de toestand van prins Friso aan PvdA-politica Lutz Jacobi. Tegenover ‘dom en onzorgvuldig’ – ‘De ergste combinatie’ – zet hij slimme mensen die verantwoordelijkheid durven nemen. Uitvinders, nerds en gekken die geniaal bleken te zijn en de mensheid daarmee verder hielpen in plaats van gemakzuchtig te klagen vanaf de bank dat het allemaal niks is, zoals de boze, blanke PVV-stemmers graag doen.

Jan Jaap van der Wal zit ook nu weer vol zelfspot, maar heeft de continue herhaling van zijn woorden – een hinderlijke handicap in eerdere programma’s – goeddeels weggelaten. Hier staat een volwassen man die nadenkt en tegelijkertijd verschrikkelijk goede grappen kan maken. Vorm en inhoud zitten helemaal op één lijn, ‘Live’ van Jan Jaap van der Wal is intens, groots en urgent.